Masz konta? Zaloguj się

Przepisy - Gotujemy z fasolkami

Naszedł Cię głód przy braniu aktywnego udziału w naszym serwisie? Jeżeli tak to mamy dla Ciebie przepisy kulinarne na przepyszne dania. Oczywiście ich podstawą jest najlepsze warzywo na świecie czyli fasole :). Masz może jakiś własny przepis z fasolami? Wyślij go nam przez ten formularz. Jeżeli będzie orygynalny, otrzymasz nagrodę w postaci 10 fasoli.
 

Z warzyw

 

  • Duszona fasola 500-750 g świeżej łuskanej dużej fasoli, 500 g małych cebulek, 65 g chudego boczku, 2 łyżki oleju, 1 ząbek czosnku, 1/4 l rosołu z kostki, 1/4 l białego wina, 2 pęczki pietruszki, 200 g kiełbasek norymberskich do pieczenia.
     
  • Fasola Jaś z rydzami 35 dag fasoli Jaś, 15 dag cebuli (szalotka), 35 dag rydzów, 10 dag tłuszczu, pół szklanki przecieru pomidorowego, łyżka mąki, papryka, sól, cukier, majeranek, pieprz
     
  • Fasola lub groch na sypko 45 min 50 dag białej fasoli 1 szklanka mleka 1 mała cebula 3 dag masła lub innego tłuszczu (nie oleju) sól i siekana zielenina do smaku
     
  • Fasola perłowa po amerykańsku 40 dag fasoli białej perłowej, 2 łyżki oliwy, łyżka masła, cebula, 15 dag przecieru pomidorowego, 15 dag marchwi, korzeń pietruszki, kieliszek wina białego, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, szklanka wywaru z włoszczyzny
     
  • Fasola perłowa po amerykańsku 40 dag fasoli białej perłowej, 2 łyżki oliwy, łyżka masła, cebula, 15 dag przecieru pomidorowego, 15 dag marchwi, korzeń pietruszki, kieliszek wina białego, sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, szklanka wywaru z włoszczyzny 4 porcje
     
  • Fasola po asturyjsku 60 dag dużej białej fasoli jaś, 20 dag ostrej pikantnej kiełbasy, 2 dag słoniny, 15 dag bekonu, 15 dag golonki wieprzowej ewentualnie: kawałki ucha i ryja wieprzowego, szafran, papryka, sól
     
  • Fasola po marokańsku 50 dag białej fasoli suchej 2 ząbki czosnku 50 dag świeżej papryki 3 łyżki dobrego oleju (np. sojowego) 2 goździki 1 łyżeczko sproszkowanego kminku sól do smaku starczy na 4 porcje
     
  • Fasola po marokańsku 45 min 50 dag białej fasoli suchej 2 ząbki czosnku 50 dag świeżej papryki 3 łyżki dobrego oleju (np. sojowego) 2 goździki 1 łyżeczko sproszkowanego kminku sól do smaku
     
  • Fasola w sosie pomidorowym 50 dag białej fasoli suchej 2 szklanki mleka 50 dag ugotowanych i przetartych pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki tłuszcz na zasmażkę 2 cebule sól cukier pieprz i siekana zielenina do smaku 4 porcje
     
  • Fasola w sosie pomidorowym 45 min 50 dag białej fasoli suchej 2 szklanki mleka 50 dag ugotowanych i przetartych pomidorów lub 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki tłuszcz na zasmażkę 2 cebule sól cukier pieprz i siekana zielenina do smaku
     
  • Fasola z grzybami 30 dag fasoli białej, 25 dag grzybów świeżych lub 5 dag suszonych, duża cebula, 2 łyżki tłuszczu, pół szklanki śmietany, łyżeczka mąki, cukier, sól, pieprz, przyprawa do zup
     
  • Fasola z grzybami 45 min 50 dag białej fasoli suchej 2 szklanki mleka 25 dag dowolnych świeżych grzybów (lub 5-6 suszonych) 2 cebule 2 łyżki dobrego oleju (np. sojowego) 1 łyżka mąki 3 łyżki śmietany sól pieprz i cukier do smaku
     
  • Fasola z zieloną papryką 40 dag fasoli białej, 30 dag papryki zielonej, 15 dag porów, 2 łyżki tłuszczu, pół szklanki śmietany, łyżka mąki, cukier, sól, ząbek czosnku, pieprz
     
  • Fasolka szparagowa 10 min 80 dag fasolki 6 dag masła 1 łyżka tartej bułki sól do smaku
     
  • Fasolka szparagowa na gorąco 40 dag fasolki szparagowej sól 2 łyżki nasion kopru
     
  • Fasolka szparagowa na zimno 40 dag fasolki szparagowej żółtej lub zielonej sól wybrany sos lub zaprawa
     
  • Fasolka szparagowa po turecku 75 dag fasolki szparagowej, 25 dag papryki zielonej, 20 dag pomidorów, cebula, 2 łyżki oliwy, cukier, nać pietruszki, łyżka mąki, pieprz, ziele angielskie, kilka łyżek wina
     
  • Fasolka szparagowa w sosie pomidorowym 1 kg fasoli szparagowej, cebula, 2 łyżki tłuszczu, pół szklanki przecieru pomidorowego lub 25 dag świeżych pomidorów, cukier, przyprawa do zup, nać pietruszki, sól, łyżka mąki, pieprz
     
  • fasolka szparagowa w sosie sezamowym po japońsku Składniki na 4 porcje • 1/2 kg obranej zielonej fasolki szparagowej • 2 łyżki + 1 łyżeczka ziaren białego sezamu • kawałek świeżego imbiru (5-6 cm) • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka mirinu • 3 łyżeczki cukru
     
  • Fasolka szparagowa z pieczarkami 30 dag żółtej fasolki szparagowej 15 dag pieczarek 1/2 łyżki oleju 2 łyżki umytej, posiekanej naci pietruszki 1 łyżka sosu sojowego sól pieprz
     
  • Fasolka szparagowa z pomidorami - 1 kg fasolki szparagowej, - 5 dużych, dojrzałych pomidorów, - 3 ząbki czosnku, - 10 małych, białych cebulek, - 4 łyżki oliwy, - kilka łodyżek tymianku, - sól, pieprz.
     
  • Fasolka szparagowa z pomidorami i kartoflami 10 mi 40 dag fasolki 40 dag pomidorów 40 dag kartofli 2 kostki rosołowe 1 szklanka wody 15 dag boczku wędzonego 2 łyżki siekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku
     
  • Fasolka w sosie pomidorowym 1 kg zielonej fasolki szparagowej, 2 łyżki oliwy, 20 dag dojrzałych pomidorów, 2 cebule, 1 łyżeczka mąki, 5 dag bekonu lub chudego boczku, sól
     
  • Fasolka z pomidorami i czosnkiem 750 g zielonej fasolki 2 cebule 6 ząbków czosnku 4 duże pomidory 6 łzyek oliwy z oliwek 1 łyżka posiekanej bazylii sól, pieprz ilosc porcji 4
     
  • Fasolka z ziemniakami 60 dag zielonej fasolki szparagowej, 1 kg ziemniaków, 2 cebule, cytryna, 1/2 szklanki oliwy, czubata łyżka mąki, szklanka wywaru z warzyw, sól, pieprz
     
  • Kapuśniak z fasolą 1/2 główki białej kapusty, włoszczyzna, 2 łyżki masła, 1 łyżka mąki, 1 lub 2 pomidory, w zależności od wielkości, 1/2 szklanki śmietany, 20 dag cienkich kiełbasek(mogą być parówki), garść fasolki perłowej, średniej wielkości cebula, sól,
     
  • Kotlety z fasoli Red Kidney 2 ząbki czosnku - 1 nieduża cebula - łyżka koncentratu pomidorowego - puszka czerwonej fasoli Red Kidney - jajko - słodka czerona papryka - pół kostki rosołowej - olej do smażenia - ewentualnie mąka
     
  • Zupa Fasolowowarzywna 1 kg bialej fasoli 2 Cebule 2 Marchewki 1 Pietroszka 1 kg Ziemniaków 1 łuzka cukru/soli 1 Szklanka Mleka 18% smietana do zabielenia + przyprawy