Masz konta? Zaloguj się

Przepisy - Gotujemy z fasolkami

Naszedł Cię głód przy braniu aktywnego udziału w naszym serwisie? Jeżeli tak to mamy dla Ciebie przepisy kulinarne na przepyszne dania. Oczywiście ich podstawą jest najlepsze warzywo na świecie czyli fasole :). Masz może jakiś własny przepis z fasolami? Wyślij go nam przez ten formularz. Jeżeli będzie orygynalny, otrzymasz nagrodę w postaci 10 fasoli.
 

Zupy

 

  • Azauki sklad na 4 porcje • 1/4 kg fasolki azuki • 2 średnie cebule • 1 marchewka • 1 gałązka selera naciowego • 2-3 ząbki czosnku • 2 łyżki oleju • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka pasty miso
     
  • Barszcz z fasolką i kiełbasą 150g drobnej fasolki 5 buraków 2-3 zmieniaki litr bulionu z kostki 200g dowolnej kiełbasy 2 łyżki oleju sok z cytryny ząbek czosnku 4 łyżki gęstej smietany listki selera naciowego szczypiorek sól, pieprz
     
  • Fasolka odchudzająca mamusi fasola 1 kg. oraz 0,5 kg. ziemniaków, 0,5kg pietruszki na 2,5 l. zupy
     
  • Fasolka po bretońsku Duża fasola Boczek ok. 20% ilości fasoli Kiełbasa Cebula Marchewka Bulion Przecier pomidorowy Trochę mąki do zagęszczenie Papryka słodka Odrobina chili Pieprz, sól
     
  • Fasolka po bretońsku paczka fasoli "jaś" 3 duże cebule 3 laski kiełbasy (np. zwyczajnej) ketchup kostka rosołowa koncentrat pomidorowy sól pieprz papryka ostra majeranek 1 łyżka mąki 1/4 szklanki wody
     
  • Fasolowa minestra-Typowa włoska zupa fasolowa. 300g fasoli 2 łyżki oliwy z oliwek 1-2 ząbki czosnku 150g makaronu typu kolanka 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kostki rosołowej 2 posiekane listki rozmarynu szczypta soli pieprz do smaku
     
  • Fasolowa Po Kaszubsku 200 g suszonej fasoli 2 ziemniaki cebula por duża marchewka 50 g wędzonego boczku 1 litr bulionu warzywnego łyżeczka słodkiej papryki 3 łyżki oliwy łyżeczka majeranku sól pieprz
     
  • Fasolówka 45 min 1 szklanka suchej, uprzednio namoczonej na noc fasoli, 2 marchwie, 1 pietruszka, 2 cebule, 4 kartofle, 10 dag boczku wędzonego, 1,2 I wody, 2 łyżki mąki; majeranek, sól do smaku
     
  • Gulasz z fasoli 1 kg fasoli, - 2-3 cebule, - 1 czubata łyżka tłuszczu, - kilka ząbków czosnku, - 2-3 pomidory, - 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki, - 1/2 kg wiejskiej kiełbasy, - sól.
     
  • Kremowa fasolowa - 30 - 40 dag suchej fasoli - 3 kostki bulionówki - marchewka - por - cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki smalcu - łyżeczka gałki muszkatołowej - sól, pieprz - pęczek posiekanego szczypiorku - kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy
     
  • Mung dal z Bengalu - indyjska zupa fasolowa - 1 szklanka zielonego mung dalu - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe
     
  • Mung dal z Bengalu - indyjska zupa fasolowa 2-3 porcje - 1 szklanka zielonego mung dalu - 1 łyżka masła - 1 łyżeczka pieprzu ziołowego - 2 liście laurowe
     
  • Swietna wegierska zupa fasolowa Składniki: * 1 puszka fasoli białej lub czerwonej * 75 dag ziemniaków * 6 łyżek bardzo drobnego makaronu * 3 łyżki masła * 1 cebula * 1/2 szklanki kwaśnej śmietany * 3 kostki bulionowe warzywne * sól * pieprz
     
  • Włoska pomidorowa z fasolą makaron puszka białej fasoli puszka pomidorów bez skórki cebula czosnek (o ile ktoś lubi) 3 szklanki bulionu z kostki bazylia sól, pieprz, pół łyżeczki cukru
     
  • Wodzionka 1 porcja: 10-15 dag swojskiej kiełbasy 1 ½ kromki chleba (4-5 dniowego) około ½ litra wody 2 ząbki czosnku wegeta sól pieprz magi 1 łyżeczka smalcu (niekoniecznie)
     
  • Zupa fasolowa Składniki: * biała fasola jasiek * marchew * seler * por * cebula * biała kapusta * pomidor * natka pietruszki * liść laurowy * bazylia * ziemniak * ser żółty starty
     
  • Zupa fasolowa -25 dag fasoli białej -kawałek listka bobkowego -5 ziaren pieprzu -1 kostka cukru -jarzyny i cebula -2 dag mąki -1 cytryna -6 dag słoniny
     
  • ZUPA FASOLOWA NA SŁODKO 1 szklanka białej fasoli o dużych ziarnach, najlepiej jaś 5 szklanek mleka 5 łyżek cukru olejek migdałowy 10 dag ryżu (1 torebka) 1 łyżka margaryny lub masła 10 dag rodzynek, sól
     
  • Zupa fasolowa z boczkiem 150 g suszonej fasoli 100 g wędzonego boczku 1 marchewka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku 1 1/4 l bulionu instant sól, pieprz
     
  • Zupa grochowa przecierana 1,5 l wywaru z kości i warzyw, 20 dag grochu, 25 dag ziemniaków, 10 dag cebuli, tłuszcz, 2 dag mąki, sól, pieprz, majeranek i przyprawa do zup do smaku - starczy na ok. 8 porcji
     
  • Zupa krem z fasolki szparagowej 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej cebula ząbek czosnku biała część pora 1,5 esencjonalnego rosołu(może być z koncentratu)łyżka masła gałązka suchego cząbru płaska łyżeczka przyprawy typu "jarzynka"
     
  • Zupa krem z fasolki szparagowej 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej cebula ząbek czosnku biała część pora 1,5 esencjonalnego rosołu(może być z koncentratu)łyżka masła gałązka suchego cząbru płaska łyżeczka przyprawy typu "jarzynka"
     
  • Zupa krem z fasolki szparagowej 2 opakowania mrożonej fasolki szparagowej cebula ząbek czosnku biała część pora 1,5 l esencjonalnego rosołu(może być z koncentratu)łyżka masła gałązka suchego cząbru płaska łyżeczka przyprawy typu "jarzynka"
     
  • Zupa meksykańska 1 puszka kukurydzy 1 puszka fasoli (czerwonej) pędy bambusa (kiełki) ½ kg mięsa mielonego 1 puszka koncentratu pomidor. ½ szkl. ryżu (woreczek) wywar na kosci majeranek, estragon, cząber, sól, pieprz
     
  • Zupa meksykańska ok. 50 dag mięsa mielonego puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli puszka białej fasoli 2-3 kolory papryki 2 cebule kilka ogórków konserwowych łycha przecieru pomidorowego kostka rosołowa sól, pieprz, ostra
     
  • Zupa z żółtej fasoli Szklanka żółtej fasoli 3 cebule 45 dag solonej słoniny łyżeczka majeranku 2 łyżeczki suszonego tymianku 3 goździki cukier 4 porcje