Fasola w sosie walijskim
Kategoria:
Z fasoli, groszku...
Składniki:
40 dag fasoli, 2 selery, 3 cebule, 2 jabłka, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 ząbki czosnku, 15 dag żółtego utartego sera, sól, cukier, czerwona sproszkowana papryka.
Sposób przygotowania:
Fasolę przebrać, umyć, namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Miękką osolić i odstawić. Selery i jabłka umyć, obrać i pokrajać. Dodać pokrojoną cebulę, posolić, zalać wrzącą wodą (1,5 szklanki), ugotować do miękkości, ostudzić i zmiksować. Przecier podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy, roztarty z solą czosnek; przyprawić do smaku solą, sproszkowaną ostrą papryką i cukrem. Fasolę odcedzić, zalać gorącym sosem i posypać utartym serem. Podawać jako samodzielną potrawę.
Porcja na 2 osoby.