Masz konta? Zaloguj się

Czarna fasola z chipsami

 

Kategoria:
Z fasoli, groszku...

Składniki:
- 40 dag czarnej fasoli (może być też czerwona)
- 1 cebula
- 10 dag białego sera
- 4 łyżki smalcu ze skwarkami
- 1 łyżka soli
- 1 opakowanie chipsów kukurydzianych

Sposób przygotowania:
Fasolę umyj na sicie pod bieżącą wodą. Zalej 8 szklankami zimnej przegotowanej wody i odstaw na całą noc do napęcznienia. Gotuj w tej samej wodzie około godziny, aż fasola będzie miękka. W trakcie gotowania pilnuj, aby była cały czas przykryta wodą. Następnie odcedź fasolę, a wywar zachowaj. Na patelni roztop smalec ze skwarkami. Dodaj rozgniecioną fasolę i powoli wlewaj wywar, ciągle mieszając, aż powstanie papka. Po przestudzeniu posyp serem. Podawaj z chipsami.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: