Masz konta? Zaloguj się

Fasolada

 

Kategoria:
Z fasoli, groszku...

Składniki:
250g białej fasoli
850ml wody
400g pomidorów z puszki
100g czarnych oliwek
2 cebule
2 ząbki czosnku
2 łodygi selera naciowego
2 duże marchewki
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka suszonych ziół
1 liść laurowy
cukier, sól, pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Fasolę namocz przez noc w zimnej wodzie, przepłucz i wsyp do garnka.
Zalej ją czystą wodą, doprowadź do wrzenia i gotuj przez 10 minut.
Po tym czasie zmniejsz ogień i gotuj fasolę pod przykryciem przez 30 minut.
Następnie dodaj do niej grubo posiekaną cebulę, pokrojoną w grube plastry marchew, seler naciowy, czosnek, cukier, liść laurowy, szuszone zioła i oliwę z oliwek.
Pomidory z puszki rozgnieć widelcem i wlej wraz z zalewą do garnka.
Całość ponownie zagotuj i duś na małym ogniu pod przykryciem przez około 45-60 minut, aż fasola bedzie miękka.
Pod koniec duszenia przypraw potrawę sola i pieprzem, a przed podaniem posyp posiekanymi oliwkami i natka pietruszki.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: