Fasola w pomidorach
Kategoria:
Z fasoli, groszku...
Składniki:
50 dag fasoli Jaś, 50 dag pomidorów, 1 łyżka mąki, 50 dag jabłek, 15 dag boczku wędzonego, 2 ząbki czosnku, czerwona sproszkowana papryka, sól, cukier, 3 łyżki posiekanej naci pietruszki
Sposób przygotowania:
Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć, a następnie ugotować w tej samej wodzie. Boczek pokroić w cienkie plasterki, lekko podsmażyć na patelni i wyjąć. pomidory umyć, sparzyć wrzącą wodą i obrać ze skórek, a następnie pokroić w plasterki, oprószyć mąką i podsmażyć na pozostałym na patelni tłuszczu. Umyte jabłka obrać, pokroić, lekko polać wrzącą wodą, rozgotować. Przygotowane składniki wymieszać z fasolą, przyprawić posiekanym czosnkiem i raz zagotować. Odstawić, wymieszać z nacią pietruszki, przyprawić do smaku solą, cukrem i sproszkowaną papryką. Podawać jako samodzielną potrawę.
Porcja na 2 osoby.
Smacznego!!