Masz konta? Zaloguj się

Fasola w szarym sosie

 

Kategoria:
Z fasoli, groszku...

Składniki:
35 dag fasoli Jaś
3 łyżki masła
3 łyżki miodu
sok z cytryny
10 dag czerstwego piernika
5 dag migdałów
5 dag rodzynek
sól
cukier
10 dag białego sera

Sposób przygotowania:
Fasolę opłukać, namoczyć w chłodnej przegotowanej wodzie. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie i posolić. Stopić masło z dodatkiem miodu, wymieszać z utartym na tarce piernikiem, chwilę podsmażyć na wolnym ogniu, rozprowadzić wywarem z fasoli i gotować ok. 5 minut. dodać do sosu migdały sparzone wrzątkiem, obrane i pokrojone w piórka oraz rodzynki umyte i osuszone, przyprawić do smaku solą, cukrem i sokiem z cytryny. sos powinien mieć smak słodko-kwaśny. Do gorącego sosu włożyć pokrojony w drobną kostkę suchy, niekwaśny ser twarogowy i zalać fasolę. Podawać jako samodzielne danie.
Porcja na 2 osoby.
Smacznego!!

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: