Masz konta? Zaloguj się

Sałateczka z fasoli szparagowej i pomidorków :)

 

Kategoria:
Sałatki

Składniki:
Porcje: 2-3 Koszt: 8 zł Trudność: prosty Czas: 90 min. Kaloryczność: niewiele

Składniki:
- 500 g fasolki szparagowej,
- 4 pomidory,
- kilka ząbków czosnku,
- sól, pieprz,
- oliwa,
- ocet balsamiczny (opcjonalnie).

Sposób przygotowania:
Jak przyrządzić?
1) Fasolkę pozbawiamy końców i dzielimy strąki na pół. Gotujemy wrzucając do wrzącej i osolonej wody. W zależności od naszego gustu i smaku – może to być kilka lub kilkanaście minut. Na pewno nie powinna osiągnąć charakterystycznej dla polskiego tradycyjnego smaku pełnej miękkości. Powinna pozostać krucha i jędrna. Ugotowaną fasolkę wyrzucamy na sitko do obcieknięcia i ochłodzenia.

2) Podczas gotowania fasoli przygotowujemy pomidory i czosnek. Pomidory nacięte w 2 miejscach (góra i dół) parzymy niecałą minutę we wrzątku. Po ostygnięciu obieramy, kroimy na pół, a następnie w cienkie plasterki. Wybieramy większe pestki. Czosnek skrawamy na cieniutkie plasterki.
3) Na półmisku układamy warstwę fasolki. Solimy i doprawiamy pieprzem. Następnie kładziemy warstwę pomidorów i plasterki czosnku. Doprawiamy solą, pieprzem, oliwą i octem balsamicznym. Tak samo układamy następną warstwę. Całość można udekorować sezonowymi, ulubionymi ziołami – począwszy od bazylii na szczypiorze kończąc.

4) Sałatkę przykrywamy i pozostawiamy w spokoju na 1 godzinę. Prze podaniem możemy ją minimalnie schłodzić w lodówce.


Mozna ją podawac jako dodatek do dania. Jako jedną z sałat do zimnego bufetu. Wreszcie jako bardzo lekki „chłodnik” w gorące letnie dni.

Moje uwagi . :P
Jak to bywa z wszelkimi sałatami – możemy sobie dowolnie układać proporcje składników. Dowolnie doprawiać oliwą, czosnkiem i octem do smaku.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: