Masz konta? Zaloguj się

Fasolowa na słodko

 

Kategoria:
Z fasoli, groszku...

Składniki:
1 szklanka bialej faloi o dużych ziarnach- najlepiej jaś;5 szklanek mleka;5 łyżek cukru;olejek migdałowy;10dag ryżu(1 torebka);1 łyżka margaryny lub masła;10dag rodzynek;sól. Na 4 porcje.

Sposób przygotowania:
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną, letnia wodą (najlepiej oligoceńską), zagotować i zdjąć z ognia. Po dwóch godzinach ponownie doprowadzić do wrzenia, ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić.Ggy fasola ostygnie, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Dodać cukier i zmiksować lub utrzeć na jednolitą masę,dodać olejek migdałowy (do smaku)i dobrze wymieszać.Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, odcedzić i wymieszać z masłem. Rodzynki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie. Mleko zagotować i wrzącym zalać masę fasolową, ryż i rodzynki dobrze wymieszać, ewentualnie dosłodzić do smaku.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: