Masz konta? Zaloguj się

Sałatka fasolowa

 

Kategoria:
Sałatki

Składniki:
300g fasoli świeżej lub konserwowej
100g żółtego sera
1 cebulka lub czosnek
tymianek
1 łyżka majonezu lub gęstej śmietany

Sposób przygotowania:
Można do zrobienia tej sałatki użyć czerwonej fasoli konserwowej,
albo jasia, którego sami przygotujemy.

Oczywiście sałatka z fasolki z puszki będzie sałatką „na szybko”,
z fasolą jaś trzeba się trochę napracować,
bo najpierw go moczymy, a potem gotujemy,
aż będzie miękki, odcedzamy i studzimy.

Ja wolę sałatkę z jaśka, bo staram się używać
jak najmniej konserwowych dań.

Gdy już mamy fasolę, to dodajemy do niej
utarty na grubej tarce żółty ser
i pokrojoną w piórka cebulę,
tymianek (najlepszy byłby świeży)
do tego łyżka majonezu lub gęstej śmietany.

Można też zrobić wersję sałatki z czosnkiem zamiast cebuli.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: