Zupa fasolowa
Kategoria:
Z fasoli, groszku...
Składniki:
1 puszka fasoli białej lub czerwonej
75 dag ziemniaków
6 łyżek bardzo drobnego makaronu
3 łyżki masła
1 cebula
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 kostki bulionowe warzywne
sól
Sposób przygotowania:
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę, włożyć do garnka zalać 1,5 l wody i dodać kostki bulionowe. Gdy ziemniaki zagotują się, wsypać makaron i gotować jeszcze 20 min na małym ogniu. Białą fasolę wlać wraz z zalewą do zupy Jeśli używa się fasoli czerwonej - osączyć ją na sitku i przepłukać gotowaną wodą, a następnie wrzucić do zupy. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, zrumienić na maśle i dodać do fasolówki. Zaprawić zupę śmietaną, doprawić do smaku solą.