Masz konta? Zaloguj się

Fasolka po bretońsku z czosnkiem

 

Kategoria:
Z fasoli, groszku...

Składniki:
Składniki:
50 dag białej fasoli
5 ząbków czosnku
30 dag kiełbasy
20 dag wędzonego boczku
1 duża cebula
10 dag koncentratu pomidorowego
sól
pieprz
majeranek
cząber

Sposób przygotowania:
Wykonanie:
Fasolę przełożyć do dużego garnka zalać zimną wodą i zostawić na 24 godziny. Na drugi dzień gotować fasolę w tej samej wodzie.

Kiełbasę, boczek pokroić w kostkę, przełożyć na patelnię i smażyć. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulę i jeszcze smażyć. Czosnek drobno pokroić, posypać solą i rozgnieść go widelcem, gdy czosnek puści sok dodać go do smażonej kiełbasy, boczku i cebuli. Wymieszać i chwilę jeszcze razem smażyć. Następnie wszystko przełożyć do gotującej się fasoli i dodać koncentrat pomidorowy. Wymieszać. Całość gotować jeszcze na małym ogniu ok. 15 minut. Następnie przyprawić do smaku solą, pieprzem, cząbrem i dużą ilością majeranku.

Jeżeli po smażonej kiełbasie i boczku zostanie tłuszcz, a jeżeli nie to roztopić na patelni 2-3 łyżki masła, a następnie dodać 1-2 łyżki mąki i rumienić ją, a następnie dodać do gotującej się fasolki. Zagotować.

Podawać na ciepło.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: