Masz konta? Zaloguj się

Fasola z Boczkiem

 

Kategoria:
Z mięsa

Składniki:
Składniki:
80 dag zielonej fasolki
40 dag boczku (chudego)
3 gruszki
1i1/2 cebuli
3 szklanki wody
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
cząber
sól
pieprz

Na około 2-3 porcje ( zależy kto ile je)

Sposób przygotowania:
Cebulę pokroić w piórka, boczek w plastry. Włożyć do garnka, zalać wodą, dodać trochę pieprzu i gotować na małym ogniu około 45 minut. Fasolkę oczyścić, połamać, dołożyć do garnka i gotować jeszcze 20 minut lub zwiększyć ogień (i wtedy 15 minut). Gruszek nie obierać, dobrze umyć, każdą przekroić na 4 części i wyjąć gniazdka nasienne. Gruszki dołożyć do fasoli i gotować następne 5-10 minut. Potem wyjąć, zawartość z garnka, starać się pozostawiać cebulę. Mąkę ziemniaczano rozprowadzić w 1/4 szklance zimnej wody. Wlewać powoli do wywaru cały czas mieszając, odstawić z ognia. Dodać sól i pieprz. Na fasoli ułożyć plastry boczku, obłożyć gruszkami, polać sosem. Na wierz posypać jeszcze odrobinę cząbru.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: