Fasolka po bretońsku
Kategoria:
Zdrowe i smaczne
Składniki:
• 1 kg fasoli
• 1 laska kiełbasy (zwyczajnej lub toruńskiej)
• 20 dkg boczku
• 3 średnie cebule
• koncentrat pomidorowy
• 1 łyżeczka kminku
• pieprz, sól, papryka
• oliwa
Sposób przygotowania:
ETAPY PRZYGOTOWANIA
1. Fasolę przebrać, opłukać, namoczyć na noc. Następnego dnia ugotować ją w wodzie, w której się moczyła z dodatkiem kminku.
2. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na oliwie, dodać do gotującej się fasoli. Kiełbasę i boczek pokroić, przysmażyć osobno na patelni, dodać do garnka.
3. Kiedy fasola zmięknie całość doprawić solą, pieprzem i papryką oraz koncentratem pomidorowym. Podawać z chlebem.