Masz konta? Zaloguj się

Czerwona fasola z ryżem

 

Kategoria:
Zdrowe i smaczne

Składniki:
50 dag czerwonej fasoli
1 duża biała cebula starta na tarce do warzyw
2 rozgniecione ząbki czosnku
2 posiekane łodygi selera naciowego
2 łyżki posiekanej natki
1 listek laurowy
sól
pieprz
tabasco
oliwa
20 dag ryżu (2 torebki)
kawałek masła

Sposób przygotowania:
Przebierz i opłucz fasolę, zalej ją zimną wodą i odstaw na 8-10 godzin. Zagotuj w tej samej wodzie, zmniejsz ogień. Na patelni rozgrzej trochę oliwy, zeszklij czosnek, cebulę i seler. Dodaj do fasoli razem z natką, listkiem laurowym i przyprawami. Gotuj przez 2-3 godziny, aż fasola będzie zupełnie miękka, a woda odparuje. Na jakieś 20 minut przed końcem gotowania fasoli ugotuj ryż (w oddzielnym garnku) według wskazówek na opakowaniu. Wymieszaj z masłem, przełóż na talerze, na ryżu połóż porcje fasolki.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: