Masz konta? Zaloguj się

Sos potrawkowy

 

Kategoria:
Sosy

Składniki:
1.1/2szkl. rosołu z cielęciny lub kury
2.sok z 1 cytryny
3.1 łyżka mąki
4.1 plasterek cytryny ze skórką
5.ewent. 1-2 żółtka
6.4 dag masła
7.sól i biały pieprz
(2 porcje)

Sposób przygotowania:
Masło roztopić na patelni, dodać mąkę, zamieszać, rozaprowadzić zimnym rosołem. Dodać sok z cytryny, włożyć plasterek cytryny ze skórką. Sos doprawić solą i białym pieprzem.Odstawić pod przykryciem na mniej więcej godzinę. Wyjąć cytrynę(abynie zrobił się gorzki). Przed podaniem sos podgrzać, ewent. dodać 2 łyżki do żółtek, rozmieszać i dodać do reszty sosu. Nie gotować. Do sosu można dodać łyżeczkę curry lub łyżkę kaparów, a także białe wino.

UWAGA.Zamiast czekać, aż sos przejdzie aromatem skórki cytryny, można dodać do niego 1/2 łyżeczki startej skórki (tylko wierzchniej, żółtej).

Czas wykonania: 20 min plus 1 godz

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: