Fasola Z Jajkami W Sosie Pomidorowym
Kategoria:
Inne
Składniki:
50 dag białej fasoli
4 jajka
1/2 kg kwaśnych jabłek
3 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki
sól i pieprz do smaku, olej
Na około 2 porcje
Sposób przygotowania:
Fasolę umyć i namoczyć przez 12 godzin w przegotowanej zimnej wodzie. Odcedzić, zalać świeżą wodą, dodać kminek i gotować do miękkości. Jabłka umyć, obrać, pokroić na ćwiartki i wydrążyć gniazda nasienne. Podlać je wodą , rozgotować i przetrzeć przez sito. Na oleju podsmażyć koncentrat, dodać przecier z jabłek, sól, cukier i pieprz. Razem wszystko zagotować.
Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki. Ciepłą fasolę wyłożyć na półmisek , obłożyć pokrojonymi jajkami, polać sosem i posypać zielona pietruszką. Podawać z pieczywem.