Masz konta? Zaloguj się

Fasolka na czarno

 

Kategoria:
Inne

Składniki:
- 1 kg fasoli,
- 2-3 cebule,
- 1 czubata łyżka tłuszczu,
- kilka ząbków czosnku,
- 2-3 pomidory,
- 1 łyżka czerwonej słodkiej papryki,
- 1/2 kg wiejskiej kiełbasy,
- sól.

Sposób przygotowania:
Fasolę myjemy, przebieramy i moczymy w wodzie przez przynajmniej 4-5 godzin. Cebulę kroimy na drobną kostkę. Do garnka wkładamy tłuszcz, roztapiamy go, dodajemy cebulę i czosnek, podsmażamy na złoty kolor. Wsypujemy czerwoną paprykę, dokładnie mieszamy, lekko podgrzewamy i dolewamy pół litra wody. Fasolę odcedzamy, dodajemy do cebuli z papryką razem z pokrojonymi pomidorami. Dolewamy tyle wody, żeby przykryła fasolę. gotujemy do miękkości na dość wolnym ogniu. W trakcie gotowania często mieszamy, dosalamy do smaku i uzupełniamy wyparowaną wodę. Z kiełbasy ściągamy skórkę i kroimy w plasterki. Kiełbasę dodajemy, gdy fasola jest już prawie miękka.

Uwagi:
Potrawa może przypominać "fasolkę po bretońsku" ale to nie jest to. Danie powinno być dość gęste, dlatego nie dodawajmy za dużo wody. Zamiast kiełbasy można dodać oczywiście jakieś mięso. Całość można też uzupełnić warzywami (marchew, pietruszka, "zielenina" itd.) oraz wzbogacić smak przez dodanie wina (pod koniec gotowania).

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: