Masz konta? Zaloguj się

Fasolka w śmietanie i ziołach

 

Kategoria:
Z fasoli, groszku...

Składniki:
800 g żółtej fasolki szparagowej
4 szalotki
200 ml gęstej śmietany
2 żółtka
2 łyzki masła
pęczek natki pietuszki
pęczek szczypiorku
kilka listków rozmarynu
sok z połówki cytryny
gałka muszkatołowa, sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Fasolkę umyć i obrać, odcinajac koniuszki oraz usuwając ewentualne łyko. Gotować do miękkości w osolonej wodzie (ok. 15 - 20 minut).
W tym czasie na patelni rozgrzać masło, wrzucić posiekaną w drobną kostkę szalotkę i zeszklić. Dodać 100 ml śmietany, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Wrzucić odcedzoną fasolkę i wymieszać. Chwilę podgrzewać. Następnie zdjąć z ognia, dodać posiekane zioła i resztę śmietany wymieszaną z żółtkami. Lekko posolić i wlać do fasolki. Jeszcze przez moment podgrzewać (ale nie gotować, aby nie ścieły się jajka) i na koniec doprawić sokiem z cytryny.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: