Masz konta? Zaloguj się

Sałatka z fasolki z wędzonym węgorzem

 

Kategoria:
Sałatki

Składniki:
300 g wędzonego węgorza
200 g fasolki szparagowej
100 g pieczarek
200 ml śmietany
1 cebula dymka
2 cytryny
szczypiorek do ozdoby
sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:
Umyj i obierz pieczarki. Pokrój je na plasterki. Wyciśnij do pieczarek sok z 1 cytryny, żeby nie ściemniały i zamieszaj.
Posiekaj dymkę w kostkę.
Odetnij końcówki fasolowych strączków i wrzuć je do osolonego wrzątku gotuj kilka minut, aż stanie się chrupiąca.
4. Do miski wsyp lód i nalej zimnej wody. Przełóż fasolkę, do takiej kąpieli, żeby ją natychmiast schłodzić.
Wymieszaj cebulę ze śmietanką i dodaj sok z drugiej cytryny. Posól i posyp świeżo zmielonym pieprzem. Wymieszaj całość.
Zdejmij skórę z węgorza, usuń kręgosłup i pokrój na kawałki.
Wymieszaj fasolkę z pieczarkami, i zalej wszystko śmietanką. Dodaj sól i pieprz.
Przełóż sałatkę na talerz na wierzchu rozłóż kawałki węgorza. Ozdób talerz węzełkiem ze szczypiorku.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: