Masz konta? Zaloguj się

Kremowa fasolowa

 

Kategoria:
Zupy

Składniki:
- 30 - 40 dag suchej fasoli
- 3 kostki bulionówki
- marchewka
- por
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki smalcu
- łyżeczka gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
- pęczek posiekanego szczypiorku
- kawałek wędzonego boczku lub kiełbasy

Sposób przygotowania:
1. Fasolę namaczamy w wodzie przez noc, następnie gotujemy ją 3 godziny, dodając kostki bulionówki, ugotowaną miksujemy dokładnie.

2.Marchewkę, cebulę, pora, czosnek obieramy, płuczemy. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach tarki, ząbki czosnku ścieramy na średnich oczkach, pora kroimy w półtalarki, cebulę w piórka. W rondlu rozgrzewamy smalec i smażymy jarzyny do miękkości (do kilkanastu minut). Dodajemy do zmiksowanej fasoli i gotujemy 2 minutki. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Łączymy z posiekanym szczypiorkiem.

3.Podajemy z podsmażonym boczkiem pokrojonym w kosteczkę lub plasterkami kiełbasy. Smacznego !

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: