Masz konta? Zaloguj się

Barszcz z fasolką i kiełbasą

 

Kategoria:
Zupy

Składniki:
150g drobnej fasolki
5 buraków
2-3 zmieniaki
litr bulionu z kostki
200g dowolnej kiełbasy
2 łyżki oleju
sok z cytryny
ząbek czosnku
4 łyżki gęstej smietany
listki selera naciowego
szczypiorek
sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Fasokę opłukać, namoczyć na noc.
Zalać świeżą wodą i ugotować do miękkości.
Buraki obrać, umyć, pokroić w paseczki.
Zalać bulionem.
Gotować ok. 15 minut.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Dodać do buraków.
Gotować, aż warzywa będą miękkie.
Następnie połączyć z fasolką (razem z wodą, w której się gotowała.
Kiełbasę pokroić w paseczki.
Podsmażyć na rozgrzanym oleju.
Dodać do zupy.
Zupe zagotować.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Zupę rozlać na talerze.
Każda porcję udekorować kleksem śmietany.
Posypać listkami selera i posiekanym szczypiorkiem.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: