Masz konta? Zaloguj się

fasolka szparagowa w sosie sezamowym po japońsku

 

Kategoria:
Z warzyw

Składniki:
Składniki na 4 porcje

• 1/2 kg obranej zielonej fasolki szparagowej

• 2 łyżki + 1 łyżeczka ziaren białego sezamu

• kawałek świeżego imbiru (5-6 cm)

• 1 łyżka sosu sojowego

• 1 łyżka mirinu

• 3 łyżeczki cukru

Sposób przygotowania:
1. fasolkę wrzucamy na wrzątek (w dużym garnku) i gotujemy przez 2 min.; osączamy i "hartujemy" bardzo zimną wodą; osączamy ponownie

2. 2 łyżki sezamu prażymy przez 3-4 min. na suchej patelni

3. uprażone ziarna tłuczemy w moździeżu na gładką masę

4. imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do pasty sezamowej, mieszamy wszystko z sosem sojowym, cukrem i mirinem

5. fasolkę polewamy sosem i posypujemy 1 łyżeczką ziaren sezamu

6. fasolkę można przygotować dzień wcześniej i marynować w sosie przez noc

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: