fasolka szparagowa w sosie sezamowym po japońsku
Kategoria:
Z warzyw
Składniki:
Składniki na 4 porcje
• 1/2 kg obranej zielonej fasolki szparagowej
• 2 łyżki + 1 łyżeczka ziaren białego sezamu
• kawałek świeżego imbiru (5-6 cm)
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka mirinu
• 3 łyżeczki cukru
Sposób przygotowania:
1. fasolkę wrzucamy na wrzątek (w dużym garnku) i gotujemy przez 2 min.; osączamy i "hartujemy" bardzo zimną wodą; osączamy ponownie
2. 2 łyżki sezamu prażymy przez 3-4 min. na suchej patelni
3. uprażone ziarna tłuczemy w moździeżu na gładką masę
4. imbir trzemy na tarce o drobnych oczkach, dodajemy do pasty sezamowej, mieszamy wszystko z sosem sojowym, cukrem i mirinem
5. fasolkę polewamy sosem i posypujemy 1 łyżeczką ziaren sezamu
6. fasolkę można przygotować dzień wcześniej i marynować w sosie przez noc