Masz konta? Zaloguj się

Duszona fasola

 

Kategoria:
Z warzyw

Składniki:
500-750 g świeżej łuskanej dużej fasoli,
500 g małych cebulek,
65 g chudego boczku,
2 łyżki oleju,
1 ząbek czosnku,
1/4 l rosołu z kostki,
1/4 l białego wina,
2 pęczki pietruszki,
200 g kiełbasek norymberskich do pieczenia.

Sposób przygotowania:
1. Boczek pokroić w kostkę, stopić na oleju, dodać pokrojoną drobno cebule, posiekany czosnek i fasole. Dusić 3 min stale mieszając. Dodać rosół i wino.
Doprawić sola i pieprzem. Dusić pod przykryciem 35-40 min. Pod koniec duszenia dodać drobno posiekana pietruszkę.
2. Kiełbaski usmażyć na pozostałym oleju.
3. Fasole wyłożyć na półmisek, obłozyc z wierzchu kiełbaskami.
4. Podawać z ziemniakami z wody.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: