Masz konta? Zaloguj się

Zupa fasolowa na mięsie z zacierką

 

Kategoria:
Z mięsa

Składniki:
15 dkg białej fasoli sól
40 dkg mięsa z kośćmi (ogony, łeb pręga),
zielenina
30 dkg warzyw mieszanych
6 dkg słoniny
1 cebula

Zacierka
20 dkg mąki
2 jaja
2 łyżki wody

4 porcje

Sposób przygotowania:
Zagotować i ostudzić 2 i 1/2 raza tyle wody, ile fasoli. Fasolę przebrać, opłukać, zalać wodą i namoczyć na kilka godzin. Nazajutrz w tej samej wodzie zagotować. Mięso opłukać, dodać fasolę i powoli razem ugotować, w czasie gotowania uzupełniać odparowaną wodą. Warzywa opłukać, oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Gdy mięso i fasola są miękkie, dodać warzywa i szybko ugotować. Sporządzić zacierkę. Gdy warzywa w zupie są ugotowane, wsypać zacierkę, ugotować na brzegu płyty, odstawić. Cebulę pokrajać, lekko zrumienić z tłuszczem, wlać do zupy, dodać soli, pieprzu i zielonej pietruszki. Porcję tej zupy jako posiłku jednodaniowego oblicza się na 3/4 litra.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: