Masz konta? Zaloguj się

Fasolowa Po Kaszubsku

 

Kategoria:
Zupy

Składniki:
200 g suszonej fasoli
2 ziemniaki
cebula por duża marchewka
50 g wędzonego boczku
1 litr bulionu warzywnego
łyżeczka słodkiej papryki
3 łyżki oliwy
łyżeczka majeranku
sól
pieprz

Sposób przygotowania:
Opłukaną fasole moczyć przez noc. Odcedzić, zalać świeżą wodą, ugotować do
miękkości {ok. godziny}, odcedzić. Ziemniak obrać, umyć, pokroić w kostkę.
Cebulę obrać, posiekać. Por oczyścić, pokroić w krążki. Marchewkę oczyścić, zetrzeć na tarce. Boczek pokroić w małą kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, włożyć
boczek i warzywa, podsmażyć. Wlać bulion, dodać fasolę, przyprawić słodką papryką,
majerankiem, solą i pieprzem.
Gotować ok. 15 minut.
RADA;Do fasolowej zamiast ziemniaków możesz dodać zacierki.
Zetrzeć je prosto do zupy.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: