Masz konta? Zaloguj się

ZUPA FASOLOWA NA SŁODKO

 

Kategoria:
Zupy

Składniki:
1 szklanka białej fasoli o dużych ziarnach, najlepiej jaś 5 szklanek mleka 5 łyżek cukru olejek migdałowy 10 dag ryżu (1 torebka) 1 łyżka margaryny lub masła 10 dag rodzynek, sól

Sposób przygotowania:
Fasolę opłukać, zalać przegotowaną letnią wodą (najlepiej oligoceńską), zagotować i zdjąć z ognia. Po dwóch godzinach ponownie doprowadzić do wrzenia, ugotować do miękkości i dokładnie odcedzić. Gdy fasola ostygnie, obrać ze skórki i przetrzeć przez sito lub zmielić w maszynce. Dodać cukier i zmiksować lub utrzeć na jednolitą masę, dodać olejek migdałowy (do smaku) i dobrze wymieszać. Ryż ugotować w lekko osolonej wodzie na sypko, odcedzić i wymieszać z masłem. Rodzynki umyć i namoczyć w ciepłej wodzie. Mleko zagotować i wrzącym zalać masę fasolową, ryż i rodzynki dobrze wymieszać, ewentualnie dosłodzić do smaku.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: