Masz konta? Zaloguj się

Torcik bezowy

 

Kategoria:
Ciasta

Składniki:
- 40 dag małych bez
- 50 dag truskawek
- 1 3/4 szklanki śmietany kremówki
- 20 dag cukru pudru
- 3 łyżki płatków migdałowych
- 3 łyżki tokaju
- 2.5 dag czekolady startej na tarce do jarzyn
- 1 1/2 łyżeczki cukru waniliowego
- 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania:
Truskawki umyć, osączyć, oczyścić z szypułek. Kilka równej wielkości owoców odłożyć do przybrania. Migdały zrumienić na suchej patelni i ostudzić. Żelatynę namoczyć w 2-3 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, podgrzać i, mieszając, rozpuścić, a następnie ostudzić. Odsypać 5 łyżek cukru, a pozostały wymieszać z cukrem waniliowym, dodać do śmietany i ubić. Pod koniec ubijania połączyć z żelatyną.
Tortownicę wyłożyć bezami, rozłożyć truskawki, skropić tokajem, posypać pozostałym cukrem pudrem i uprażonymi migdałami, wyłożyć 3/4 ubitej śmietany, posypać wiórkami czekolady, rozłożyć pozostałe bezy i przykryć resztą bitej śmietany.
Przybrać odłożonymi truskawkami

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: