Fasolka wigilijna
Kategoria:
Przekąski
Składniki:
1. 25 dag. fasoli Jaś,
2. 3 cebule,
3. 4 łyżki dobrego oleju,
4. 1 łyzka koncentratu pomidorowego,
5. 1 łyżka majeranku
6. Przyprawy: sól, pieprz, jarznka.
7. 1 łyżka mąki.
Sposób przygotowania:
1. Fasole namoczyc w wodzie na 12 godzin.
2. Odlać wodę, ponownie zalać wodą i ugotować do miękkości.
3.Podsmarzyc na oleju cebulę i dodać do garnka.
4. Dodać przyprawy według smaku.
5. Na koniec zrobić zasmażkę z mąki i oleju.
6. Doprawić koncentratem pomidorowym.
Fasolka doskonale sprawdza się jako danie wigilijne, bo zawiera same postne składniki. Robie ja na każda wieczerzę wigilijną.