Masz konta? Zaloguj się

Przepisy - Gotujemy z fasolkami

Naszedł Cię głód przy braniu aktywnego udziału w naszym serwisie? Jeżeli tak to mamy dla Ciebie przepisy kulinarne na przepyszne dania. Oczywiście ich podstawą jest najlepsze warzywo na świecie czyli fasole :). Masz może jakiś własny przepis z fasolami? Wyślij go nam przez ten formularz. Jeżeli będzie orygynalny, otrzymasz nagrodę w postaci 10 fasoli.
 

Przekąski

 

  • Brokuły w sosie serowo-koperkowym 1 brokuł 3 ziemniaki 1 biała fasolka konserwowa 4 jajka 1 pęczek koperku 1 dresing serowy
     
  • Ciastka Owsiane Składniki: 0,5 kostki margaryny ok 2 szklanek cukru 4 łyżki ciemnego kakao 6 łyżek mleka 1 kg płatków owsianych ewentualnie do smaku troszkę rodzynek, jakiś olejek zapachowy (proponowałbym pomarańczowy).
     
  • Fasola kolorowa w oliwie 1 szklanka kolorowej fasoli 1 mała posiekana cebula 1 średni pomidor, sparzony, obrany i posiekany 1 mała marchewka pokrajana w cienkie plasterki 4 łyżki oliwy lub 4 oleju jadalnego 1/2 łyżeczki soli przyprawa chili lub ostra papryka do smaku
     
  • Fasola szparagowa z boczkiem Na 4 porcje: fasolka szparagowa - 70 dag czosnek - 1 ząbek boczek wędzony (chudy) - 20 dag liść laurowy sól pieprz
     
  • Fasola z czosnkiem i pietruszką 1 puszka konserwowej fasoli 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 średnia cebula 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku
     
  • Fasolka szparagowa w cieście 5 porcji Składniki: 1 kg ugotowanej fasolki szparagowej olej Ciasto: 30 dag mąk 150 ml wody mineralnej 200 ml mleka 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki octu sól
     
  • Fasolka w śmietanie i ziołach 800 g żółtej fasolki szparagowej 4 szalotki 200 ml. gęstej śmietany 2 żółtka 2 łyżki masła pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku kilka listków rozmarynu sok z połówki cytryny gałka muszkatołowa, sól, pieprz
     
  • Fasolka wigilijna 1. 25 dag. fasoli Jaś, 2. 3 cebule, 3. 4 łyżki dobrego oleju, 4. 1 łyzka koncentratu pomidorowego, 5. 1 łyżka majeranku 6. Przyprawy: sól, pieprz, jarznka. 7. 1 łyżka mąki.
     
  • Klopsiki z fasolki 2 ogórki wężowe, 40 dkg pomidorów, pęczek natki, żółtko, 3 łyżki oliwy, 1 łyżka octu, sól, pieprz, 1 pęczek mięty, 50 dkg jogurtu, 2 puszki białej fasolki, cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki bułki tartej, 1 kg tłuszczu do smażenia.
     
  • POLSKIE KASZTANY 50 dag dużej białej fasoli (jaś) 75-80 dag cukru aromat migdałowy lub waniliowy gorzkie kakao lub starta czekolada do obtoczenia
     
  • Zawijasy fasolkowe Składniki na jedną porcję: -4 plasterki boczku -4 plasterki sera żółtego -8 fasolek -majonez lub kethup
     
  • Zielona fasolka z szynką 80 dkg fasolki zielonej - ugotować, osączyć 5 jajek 15 dkg szynki - pokroić w paski 8 dkg boczku wędzonego - pokroić w plasterki 200 g kwaśnej śmietany sól, pieprz