Azauki
Kategoria:
Zupy
Składniki:
sklad na 4 porcje
• 1/4 kg fasolki azuki
• 2 średnie cebule
• 1 marchewka
• 1 gałązka selera naciowego
• 2-3 ząbki czosnku
• 2 łyżki oleju
• 1 łyżka sosu sojowego
• 1 łyżka pasty miso
Sposób przygotowania:
1. fasolę płuczemy i namaczamy na noc
2. następnego dnia nasiona odcedzamy i płuczemy; zalewamy sześcioma szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia
3. zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy fasolkę na wolnym ogniu do miękkości (przez ok. 1 godzinę)
4. marchew i seler kroimy w drobną kostkę; cebulę i czosnek siekamy
5. w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu przez 10 min.
6. do podsmażonych warzyw dodajemy fasolkę wraz z wywarem, sos sojowy i miso (przed dodaniem miso rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody)
7. całość mieszamy i zagotowujemy; jeśli wywar za bardzo odparował dolewamy odpowiednią ilość wody