Masz konta? Zaloguj się

Azauki

 

Kategoria:
Zupy

Składniki:
sklad na 4 porcje

• 1/4 kg fasolki azuki


• 2 średnie cebule

• 1 marchewka

• 1 gałązka selera naciowego

• 2-3 ząbki czosnku

• 2 łyżki oleju

• 1 łyżka sosu sojowego

• 1 łyżka pasty miso

Sposób przygotowania:
1. fasolę płuczemy i namaczamy na noc

2. następnego dnia nasiona odcedzamy i płuczemy; zalewamy sześcioma szklankami wody i doprowadzamy do wrzenia

3. zmniejszamy ogień, garnek przykrywamy i gotujemy fasolkę na wolnym ogniu do miękkości (przez ok. 1 godzinę)

4. marchew i seler kroimy w drobną kostkę; cebulę i czosnek siekamy

5. w rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy warzywa, przykrywamy i smażymy na wolnym ogniu przez 10 min.

6. do podsmażonych warzyw dodajemy fasolkę wraz z wywarem, sos sojowy i miso (przed dodaniem miso rozprowadzamy w niewielkiej ilości gorącej wody)

7. całość mieszamy i zagotowujemy; jeśli wywar za bardzo odparował dolewamy odpowiednią ilość wody

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: