Masz konta? Zaloguj się

Kapuśniak z fasolą

 

Kategoria:
Z warzyw

Składniki:
1/2 główki białej kapusty,
włoszczyzna,
2 łyżki masła,
1 łyżka mąki,
1 lub 2 pomidory, w zależności od wielkości,
1/2 szklanki śmietany,
20 dag cienkich kiełbasek(mogą być parówki),
garść fasolki perłowej,
średniej wielkości cebula,
sól,

Sposób przygotowania:
Oczyścić i obrać włoszczyznę, ugotować ją wraz z pomidorami i cebulą. Cieniutko poszatkować kapustę i dusić pod przykryciem, dodając masło i 2 łyżki wody. Tymczasem w oddzielnym naczyniu, ugotować fasolę perłową, wcześniej zalewając ją 2 szklankami zimnej wody. Gdy wszystko będzie miękkie, połączyć wszystkie składniki w następujący sposób: najpierw przecedzić wywar z warzyw do innego garnka, przetrzeć pomidory i cebulę do zupy, potem wrzucić uduszoną kapustę i ugotowaną fasolkę, dolewając wywar z jej gotowania. Posolić do smaku, poprawić śmietaną roztrzepaną z mąką. Przed samym podaniem włożyć do zupy obrane ze skórki i pokrojone w talarki kiełbaski.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: