Flaki cielęce z fasolą
Kategoria:
Z mięsa
Składniki:
- 1 kg flaków cielęcych
- 1,5 l wywaru z kości
- mała marchewka
- 2 pietruszki
- kawałek (15 dag) selera
- 10 dag fasoli perłowej
- 2 cebule
- 10 dag boczku
- 2 łyżki mąki
- 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
- natka, sól, pieprz, czosnek, majeranek
Sposób przygotowania:
Flaki umyć, oczyścić, sparzyć wrzącą wodą. Opłukać, zalać wodą, gotować 10 minut.
Odcedzić, opłukać, ponownie zalać wodą. Ugotować na małym ogniu bez przykrycia. Flaki wyjąć, ostudzić, pokroić w paski.
Warzywa obrać, również pokroić w paski. Zalać wrzącym wywarem, ugotować. Fasolę przebrać i umyć, zalać zimną wodą, zagotować.
Pozostawić na 2 godziny, następnie ugotować w tej samej wodzie i odcedzić.
Cebulę posiekać. Boczek pokroić w kostkę, wysmażyć na suchej patelni, dodając cebulę.
Oprószyć mąką, zasmażyć.
Dodać warzywa z wywarem, flaki, fasolę, koncentrat i przyprawy.
Gotować kilka minut, przyprawić do smaku.