Masz konta? Zaloguj się

Wołowina z fasolą po meksykańsku

 

Kategoria:
Z mięsa

Składniki:
40 dkg młodej wołowiny,
3 plasterki boczku wędzonego,
puszka czerwonej fasoli (40 dkg),
puszka pomidorów w zalewie (40 dkg),
cebula (10 dkg),
2 duże ząbki czosnku,
zielona papryka (25 dkg),
łyżka oliwy,
łyżeczka cukru,
przyprawa chili,
sól,
pieprz.

Sposób przygotowania:
Mięso umyj, osusz i pokrój w kostkę. Posiekaj na drobno cebulę bez łupin i zmiażdż obrany czosnek. Mięso z cebulą i czosnkiem podsmaż na patelni teflonowej, na rozgrzanej oliwie. Fasolę osacz, a zalewę zagotuj. Podsmażoną wołowinę przełóż do wrzącej zalewy i duś na małym ogniu pod przykryciem.

Paprykę umyj, oczyść z gniazda nasiennego i potnij w kostkę, a pomidory rozgnieć widelcem. Do miękkiej wołowiny dodaj fasolę i przyprawy, a na 15 minut przed końcem duszenia - paprykę i pomidory z zalewą. Dopraw do smaku wedle uznania.

Podawaj z makaronem (wstążki) lub z pieczywem.

LINKI SPONSOROWANE:


Z fotogalerii:

Najnowsze: