Sałatka z Fasolki Szparagowej i Pomidorów
Kategoria:
Sałatki
Składniki:
60-80 dag fasolki szparagowej,
6 pomidorów,
2 łyżki oliwy,
1 ząbek czosnku,
1 czerwona cebula,
1 pęczek natki,
kilkanaście listków bazylii
Sposób przygotowania:
Fasolkę szparagową umyć, oczyścić z nitek i końcówek, zalać wrzącą wodą, osolić i lekko posłodzić. Gotować aż będzie miękka, odcedzić. Ostudzić, pokroić na trzycentymetrowe kawałki. Cebulę pokroić w drobną kosteczkę. Sparzone pomidory zahartować w zimnej wodzie i obrać ze skórki. Pięć pomidorów pokroić w szestnastki, jeden, najbardziej dojrzały, przetrzeć. Z przetartego pomidora, pieprzu i oliwy ukręcić sos, dodać do niego drobniutko pokrojony ząbek czosnku, posiekane liście bazylii i wymieszać z przygotowaną fasolką i pomidorami (można dokwasić sokiem z cytryny). Sałatkę posypać drobniutko pokrojoną natką.