Masz konta? Zaloguj się

Wedzonka i fasolka szparagowa

 

Kategoria:
Sałatki

Składniki:
Dla 6 osób
-10 plasterków wedzonego boczku,
-50dag fasolki szparagowej,
-4 pomidory,
-czerwona cebula,
-4 łyżki oleju,
-3-4 łyżki octu winnego,
-5dag tartego parmezanu,
-cukier,
-sól,
-pieprz,

Sposób przygotowania:
-Fasolkę gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Ostudzoną pokroić na kawałki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
-Boczek pokroić na mała kawałki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Do gorącego boczku dodać cebulę, wlać olej i ocet. Wymieszać, przyprawić sos do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.
-Pokrojoną fasolkę wymieszać z pomidorami, zalać ciepłym sosem z boczkiem. Posypać parmezanem.

[Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale warto ją wcześniej sparzyć, aby stała się bardziej słodka].

Czas przygotowania: 35 min.