Wedzonka i fasolka szparagowa
Kategoria:
Sałatki
Składniki:
Dla 6 osób
-10 plasterków wedzonego boczku,
-50dag fasolki szparagowej,
-4 pomidory,
-czerwona cebula,
-4 łyżki oleju,
-3-4 łyżki octu winnego,
-5dag tartego parmezanu,
-cukier,
-sól,
-pieprz,
Sposób przygotowania:
-Fasolkę gotować w osolonej wodzie przez 8-10 minut. Ostudzoną pokroić na kawałki. Pomidory umyć, pokroić w plasterki, cebulę w piórka.
-Boczek pokroić na mała kawałki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Do gorącego boczku dodać cebulę, wlać olej i ocet. Wymieszać, przyprawić sos do smaku solą i pieprzem oraz szczyptą cukru.
-Pokrojoną fasolkę wymieszać z pomidorami, zalać ciepłym sosem z boczkiem. Posypać parmezanem.
[Czerwoną cebulę można zastąpić białą, ale warto ją wcześniej sparzyć, aby stała się bardziej słodka].
Czas przygotowania: 35 min.
LINKI SPONSOROWANE: |
Z fotogalerii: |
Najnowsze:
- Zupa meksykańska
- Sałatka jarzynowa z czerwona fasolą
- Wegetariańskie Kotlety Fasolowe
- Szybkie danie z fasolą
- Fasola z Boczkiem
- Fasolka odchudzająca mamusi
- Zupa meksykańska
- Placki serowe
- Sałatka śledziowa z czerwoną fasolą-Pychotka
- Wodzionka
- Fasola po persku
- Sałatka z Fasolki Szparagowej i Pomidorów
- Śledzie z fasolką
- Fasolka szparagowa z Pomidorkami koktajlowymi
- Fasolka adzuki z dynią